فلزیاب، طلایاب و گنجیاب ابزارآلاتی هستند که برای پیدا کردن اجناس قدیمی طلا، گنج و فلز از انها استفاده میشود. استفاده از این ابزار ها در دنیای امروزی کار را برای یافتن مواردی که گفته شد بسیار آسان نموده است.
در گذشته امکاناتی این چنینی برای رسیدن و یافتن طلا و فلزات وجود نداشت که انسانها بتوانند به راحتی و به وسیله کمک گرفتن از این دستگاه ها به اهداف خود برسند. هر کدام از این سه نوع دستگاه فلزیاب، طلایاب و گنجیاب دارای ویژگی های خاص خود هستند که هر یک را از دیگری متمایز میسارد.
برای آشنایی بیشتر با انواع دستگاه های یابنده در ادامه با ما همراه باشید.
فلزیاب
افراد برای یافتن اجسام فلزی پنهان شده در زمین، دیوار یا اجسام دیگر، از فلزیاب استفاده میکنند. فلزیاب ها در اکثر موارد قادر به شناسایی فلز در عمق زمین هستند و توانایی شناسایی نوع فلز و تفکیک آن را ندارند. این ابزار نخستین بار در سال 1870 تولید شدند و تا به امروز در صنایع بسیار گسترده ای استفاده میشوند. کارکرد این دستگاه به گونه ای است که با ایجاد یک میدان مغناطیسی در اطراف محیط، هنگامی که فلزی در این میدان قرار گیرد به سرعت میدان مغناطیسی تغییر کرده و هشدار میدهد. باید توجه داشت که تمامی دستگاه های فلزیاب به یک صورت عمل نمیکنند و هر کدام با توجه به مدل خود دارای ویژگی های متفاوتی هستند. هر چقدر که میدان مغناطیسی از شدت بالایی برخوردار باشد عمق رسیدن به فلزات بیشتر خواهد شد. این عمق با توجه به اندازه، شکل و جنس فلز تغیر کرده، ممکن است این عمق بیشتر یا کمتر شود. به صورت کلی فلزیاب ها قابلیت تفکیک را نداشته و فقط برای یافتن فلزات کاربرد دارند.
برجسته ترین ویژگی های دستگاه فلزیاب
یکی از برجسته ترین ویژگی دستگاه فلزیاب، وزن و ابعاد ان است. در صورتی که فلزیاب دارای وزن و ابعاد مناسبی باشد بی شک حمل کردن آن برای کاوش گران بسیار آسان تر خواهد بود. همچنین در نگهداری از ابزار هم با آسانی روبه رو خواهیم بود. با توجه به این نکته که حمل دستگاه برای افراد در محیط های مختلف دشوار خواهد بود، ابعاد و وزن مناسب میتواند در موفقیت هدف بسیار تاثیرگذار باشد. یکی دیگر از ویژگی های فلزیاب تغییر فرکانس است که از آن میتوان به عنوان طلایاب هم استفاده شود. با دقت به این موضوع در محیط هایی با خاک نرم لازم است تا کاوشگر عمق بیشتری را جستجو کند، میتواند فرکانس دستگاه را بالا ببرد. در مکان های صخره ای با کاهش شدت فرکانس به آسانی از موانع پیش رو عبور کرده و به هدف خود نزدیکتر میشوید. حذف ذرات ناخواسته یکی از دیگر ویژگی های این دستگاه به شمار میرود.
بیشتر بخوانید: فلزیاب چیست؟
طلایاب
طلایاب توانایی شناسایی فلزات و انواع مختلف فلزات مانند اهن بودن و غیر اهن بودن را دارد. این دستگاه میتواند تشخيص دهد که چه چیزی فلز است و چه چیزی فلز نیست و باعث صرفه جویی در وقت میشود. به طور کلی از ابزار طلایاب برای یافتن و شناسایی گنج ها و اشیاء قدیمی استفاده میشود. علت نامگذاری این دستگاه ( طلایاب) این است که از این ابزار برای یافتن طلا و سکه های قدمتی دفن شده در زمین استفاده میشود. نکته حائز اهمیت خرید این ابزار این است که تنوع بسیار بالایی در این دستگاه وجود دارد و اگاهی و برسی بهترین نوع و مدل موجب انتخابی مناسب برای رسیدن به هدف میشود.
بیشتر بخوانید: چگونه فلزیاب طلا را شناسایی میکند؟
گنجیاب
این دستگاه علاوه بر شناسایی فلز، قادر است با ارزش یا بی ارزش بودن فلز طلا یا غیر طلا بودن فلز را در محیط های مختلفی مشخص کند. هر چقدر ابزار دارای تشخيص بالاتری باشد قطعا کارایی بیشتری خواهد داشت. کارکرد این دستگاه همانند فلزیاب است و تفاوت چندانی باهم ندارند. گنجیاب برای فلزاتی که دارای قدمت بیشتر و سالهای طولانی را زیر خاک هستند فرکانس بالاتری نشان میدهد که ممکن است افراد را با اشتباه رو به رو کند. یکی دیگر از ویژگی های گنجیاب، پیدا کردن کابل، لوله و تجهیزات ارتباطاتی مخابراتی شهری هست که محیط آنها به شکل دقیقی مشخص نیست. از دیگر ویژگی های حائز اهمیت این دستگاه استفاده آن در عملیات نیروهای پلیس برای شناسایی بمب، مواد منفجره و عملیات تروریستی نام برد. گنجیاب ها دارای انواع مختلفی هستند که به طور کلی به سه دسته تقسیم میشوند.
- دسته اول: وجود اجسام فلزی را در زمین و محیط های مختلف تشخيص میدهد.دسته دوم: فلز ها
- را از نظر آهن بودن یا غیر آهن بودن تشخیص میدهد.
- دسته سوم: ابزار های گنجیاب هستند که دو دسته گفته شده را تکمیل میکند.
معدن یاب
فلزیاب های جی پی آر که در دسته دستگاه های معدن یاب قرار دارند کاملا شبیه رادار عمل میکنند یعنی موج رادیویی با سرعت ۱۰ تا ۱۰۰۰ مگاهرتز ارسال شده و در عمق به فلز برخورد کرده و برمیگرداند و شروع به تشابه سازی میکند.
تفاوت فلزیاب طلایاب و گنجیاب در نتیجه گیری
مفهوم تفاوت تفکیک فلزیاب این است که هر کدام از این دستگاه ها دارای عملکرد و کارایی بسیار متفاوتی هستند.
فلزیاب
- شناسایی فلزات در عمق کم یا زیاد زمین
- قادر به شناسایی نوع فلز و تفکیک آن نیستد
- وزن و حمل راحت و آسان
- تغییر فرکانس
طلایاب
- تشخیص نوع فلز طلا، آهن بودن و غیر آهن بودن (صرفه جویی در وقت)
- یافتن طلا و سکه های دفن شده
- تنوع بالا در انتخاب دستگاه
گنجیاب
- شناسایی ارزشمند بودن یا نبودن فلز در هر مکان (طلا بودن یا طلا نبودن)
- یافتن تجهیزات ارتباطاتی مخابراتی
- استفاده در عملیات های مختلف